Thursday, March 13, 2014

~~Projek roti la pula~~

Assalamualaikum
Salam sejahtera

selamat pagi semua...kali ni nak share pasal roti pula ye...semua ni idea kakak i....die kate "ude, jom buat roti nak??...susah tak nak buat?"....hehe....takde la susah sangat nak buatnya...tapi tak terfikir pula nak buat roti...ok, jom buat roti....sementara akak i ade kat rumah ni, mai cheq ajaq ang buat rhoti(sebut pekat sikit ye...ala2 org penang gitu)...resipi roti ni i ambil yg simple je....sebab nak ajar org, tak boleh terus susah...ni i selitkan sekali resipi dan cara nak buat roti ni...orang panggil roti pintal ye...

Roti pintal badam

Bahan-bahan:
380gm tepung high protein (tepung roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula kastor
3 sudu kecil yis segera
1 biji telur saiz A - kacau sikit dengan garfu
100ml air
100gm water roax
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

cara-cara:
1. Masukkan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM). i xde BM ni, so pakai mixer panasonic yang guna untuk buat doh. Kalu takde juga, pakai tangan pon boleh...lagi bagus, dapat kuarkan peluh. Masukkan bahan2 kering seperti tepung dan susu tepung. Letakkan yis & gula pada satu penjuru dan garam di penjuru yg lain.(maksud ayat ni. asingkan bahan2 ni dalam BM tu..jangan main campak je ye)
2. Kalau pakai BM, senang je..tekan suiz on and set mode dough. Biarkan sebati and boleh keluarkan.
3. Masukkan butter & shortening. Biarkan doh sebati dan selesai bergaul semuanya. 
4. Biarkan doh naik 2x ganda. bentukkan ikut citarasa  u all ye..
* Kalau nak doh yang lebih lembut & gebu boleh ulang proses menguli sekali lagi...In shaa Allah roti nanti akan lembut...
5. Biarkan naik. Bila dah naik, sapukan sedikit telur yg dicampur sedikit madu & sikit susu cair. Taburkan badam hiris di atas roti.
6. Bakar selama 20minit pada suhu 180 celcius

Water roux:
Bahan-bahan:
-50gm tepung gandum
-250ml air

cara-cara:
1. Masukkan dalam kuali dan panaskan dengan api sederhana 
2. Kacau selalu untuk elakkan ia bergentel/ berketul.
3. Kacau hingga pekat & padamkan api (lebih kurang 2min)
4. Kalau nak simpan pon boleh....so, bile nak pakai dah siap sedia....tapi jika nak simpan, masukkan dalam peti ais ye...bile nak pakai, biarkan ia jadi suhu bilik baru la guna...


Ok, tu la resipinya....sorry ye, gambar semasa buat roti dah hilang....hehe....dapat share gambar last je...tadaaaaaaa....ni la hasilnya...


sambil buat, sambil becakap dengan adibah...die cakap, athe buat roti macam ibu ikat rambut die...hehe...siap 1 dulang, angkat masukkan dulang lain...i pergi siap2 nak kuar, bile datang semula, roti i jadi camni..


sape punye keje la ni...haha...ok u all, lepas ni boleh la cuba ye...anything, boleh tanya i....in shaa Allah i jawab...resipi ni simple je....boleh simpan lame...anak2 i pon suke....sekejap je dah lesap...hehe....selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment