Sunday, March 16, 2014

~~Asam pedas my mom~~

Assalamualaikum
&
Salam sejahtera

Hai semua...entry ni sebenarnya dah lame my frend, wanis requested....die minta i ajar camne nak buat asam pedas orang melaka...sorry ye wanis, baru sekarang i update...macam2 kejadian kene selesaikan plus dengan internet rumah yg tertutup seketika...so, hari ni i nak tunaikan janji pada my bestfrend, wanis sejak sekolah menengah kat padang saujana ni...lame tak jumpe but still contact walaupon kejap ade, kejap putus....takpe la...at least kita still ingt mengingati...ni resipi yg i dah compiled from my mom and my sister...

Asam pedas melaka

Bahan-bahan untuk dikisar:-
10-15 batang cili kering- ikut suka, kalau nak pedas letak byk2 ye
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit kunyit serbuk- kalau nak guna kunyit segar lagi sedap

Bahan-bahan lain:-
2 helai daun limau - kakak i suka letak daun kesom
sedikit asam jawa- agak2 je ye...nanti masam sgt pulak
ikan kembung - pilihan ikan ni suka hati anda ye
minyak masak untuk menumis
sedikit garam
sedikit perasa masakan

cara-cara:-
1. Masukkan minyak dalam periuk dan panaskan. 
2. Masukkan bahan-bahan yg dikisar semua tadi. Tumiskan bahan-bahan ni hingga garing...Masukkan daun limau. Kalau nak rase lain, boleh gantikn dengan daun kesom..
3. Bila dah garing, masukkan perahan air asam tadi kedalam periuk tadi. Jangan letak byk sangat perahan air asam ye, nanti masam sgt pulak...
4. Masukkan ikan kembung. Kalau nak pakai ikan lain pon boleh...ikan pari boleh, ikan gelama boleh, ikan cencaru boleh....byk  lagi la...ikut tekak nak makan ape time tu..hehe
5. masukkan garam dan perasa. Rasa dulu kuah asam pedas tu...kalau nak masam lagi, boleh tambah sikit lagi perahan asam jawa. Jangan gaul kerap sangat, nanti hancur pulak ikan tu...hehehe
6. biarkan sampai mendidik dengan api sederhana besar(takut kuat sangat nanti meluap keluar pulak dari periuk tu)...dah mendidih, sekali lagi rase kuah tu...dah puas hati, tutup la ape. Dah siap...

info: daun limau tu boleh ganti dengan daun kesom or bunga kantan....resipi bunga kantan ni akak ipar i suka sgt masak...ia lebih sesuai kalau guna ikan duri...sebab ikan duri kan hanyir terlebih sikit...